Katten hebben negen levens, vlooien tien - B. Walmsh

Blauwe Rus

Kenmerken

blauwe rus

Uiterlijk

De Blauwe Rus valt op door zijn bijzondere zachte vacht, zijn levendig groene ogen en zijn elegantie. De Blauwe Rus heeft een gespierde maar elegante bouw, de poten zijn lang en hebben een fijne botstructuur. De voeten zijn klein en ovaal en hun staart mag niet te breed zijn aan de basis. De ogen zijn amandelvormig. Bij de geboorte zijn ze nog blauw en het duurt een tijdje eer ze hun levendig groene kleur krijgen. Russisch blauwe katten zijn gemiddeld van grootte. Blauwe Russen komen in drie verschillende vachtkleuren voor: blauwgrijs is de oudste, bekendste en meest geliefde kleur. De kleur kan variëren van licht-, midden-, of donker blauw.  Klik op de volgende link wanneer je op zoek bent naar een Blauwe Rus.  Daar vind je een overzicht van de verschillende cattery's op de kaart gesitueerd. 

Karakter

De Blauwe Rus is een ingetogen wat introverte kat die niet van lawaai houdt. Daarom is hij minder geschikt in een gezin met kinderen. De Blauwe Rus zal zelden zijn stem verheffen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Siamees. Als een Blauwe Rus miauwt doet hij dat zacht en niet aanhoudend. De kat hecht zich sterk aan zijn mensen en huisgenoten. Sommige Russen zijn licht eenkennig maar veel daarvan wordt beïnvloed door een goede socialisatie en opvoeding bij de fokker. Het is een karaktervolle kat met veel gevoel voor eigenwaarde en wordt daarom nog wel eens aangemerkt als een kat voor kenners. De meeste Russen blijven speels tot op hoge leeftijd en zijn vaak intelligent. Blauwe Russen houden van comfort, ze kunnen urenlang op eenzelfde plaats bllijven liggen.

Geschikt voor een appartement

Absoluut, als er voldoende ruimte en uitdaging aan de kat geboden worden. Toch geniet de Blauwe Rus ook van het buitenleven, bij voorkeur in een afgesloten ren , afgezette tuin of balkon.

Geschikt op lange tijd alleen te zijn

De Blauwe Rus kan tegen alleen zijn maar het is toch niet aan te raden

Verzorging

De Blauwe rus heeft een zachte ondervacht die heel gevoelig is. Gebruik een zachte borstel om deze kat te kammen zodat de onderhuid niet wordt beschadigd.