Een verliefde kater die voor zijn poes een delicatesse meebracht kreeg te horen: 'Schat wat maak je me toch altijd weer zo blij met een dooie mus - Kadé Bruin

Heilige Birmaan

Kenmerken

KattenrassenUiterlijk

De Heilige Birmaan is een kat die zich situeert zich tussen een Perzische en een Siamese kat. De Heilige Birmaan heeft een rond voorhoofd en enigszins ronde wangen. De neus van deze kat is gemiddeld van lengte en vertoont geen stop. De kin is stevig, maar niet al te geprononceerd. De ogen van de Heilige Birmaan zijn eerder ovaal en diepblauw van kleur. De oren van deze kat staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren. Het lichaam is middelgroot en goed geproportioneerd. De poten zijn eerder kort. De voeten van deze kat zijn rond en vertonen de rastypische witten sokken. De staart is gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam. De vacht van de jjis zijdezacht en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. Hij heeft weinig ondervacht. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam.  Klik op de volgende link wanneer je op zoek bent naar een Heilige Birmaan.  Daar vind je een overzichtje van de verschillende hobbyfokkers. 

Karakter

Heilige Birmanen zijn zachtaardige, rustige en verdraagzame katten. Ze zijn wel op hun rust gesteld. U moet er dan ook voor zorgen dat uw kat een rustig plekje heeft om zich even terug te trekken. Heilige Birmanen houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en contact met huisgenoten nodig. Met andere katten zijn er meestal geen problemen, ze kunnen ook prima samenleven met honden. Deze katten zijn rustige van natuur en niet luidruchtig maar spelen graag.

Geschikt voor op een appartement

Ja

Geschikt om lange tijd alleen te zijn

Neen, de meeste Birmanen zijn gesteld op gezelschap

Verzorging

De vacht van deze kat heeft weinig verzorging nodig, met een wekelijkse borstelbeurt kun je vacht in optimale conditie houden. Gebruikt geen metalen kam, hier kan je de ondervacht beschadigen. Een stevige, haren borstel is de beste keuze voor deze kat!