Speel nooit kat en muis als je een muis bent - Ian Walsh

Siberische kat

Kenmerken

kattenrassenUiterlijk

Een Siberische kat is middelgrote zware kat met halflang haar, een grote ronde kop en dikke poten. Volwassen katers wegen tussen 6-8 kilogram, volwassen poezen wegen tussen 7-6 kilogram. Deze katten hebben zware botten en bespiering. Siberische katten hebben grote ogen die schuin staan en afgerond zijn. Kenmerkend voor deze kat zijn de sneeuwschoenen en de en de pluimen uit de oren. Op de oren staan bij voorkeur ook haartjes, de zogenaamde lynxpluimpjes. De Siberische Kat heeft in een drievoudige vacht, die hem in staat stelt te overleven in temperaturen tot -40°C.

 

Karakter

De Siberische kat is een lieve en intense kat die erg gehecht is aan zijn baas en kunnen goed overweg met andere katten, honden en kinderen. Ze vallen op door hun aanhalig karakter. Siberische katten zitten niet zo graag op de schoot maar houden van knuffelen en kunnen daarin soms wel opdringerig zijn. Ze zijn speels, enthousiast en zeer intelligent.

Geschikt voor een appartement

De Siberische kat kan als binnenkat 100% gelukkig zijn als hij maar voldoende ruimte en mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te raken. Een stevige krabpaal en voldoende speeljes en een kameraadje erbij zijn aangeraden.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn

De Siberische kat is graag betrokken bij het dagelijks leven van zijn baasje en zeer sociaal ingesteld. Daarom is het best om een maatje in huis te hebben als er over dag niemand thuis is. Het zijn nl gezelschapsdieren, vandaar.

Verzorging

Deze kat heeft een water- en vuilafstotende vacht die zo goed als zelfreinigend is. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht eens per week borstelen. De kat zal tijdens de rui erg veel haar verliezen in een korte periode en de loskomende haren uit de ondervacht kunnen dan al snel verstrikt raken in de zwaardere ondervacht. Het is dan ook noodzakelijk om de vacht van de Siberische kat tijdens deze periodes wat vaker te kammen en borstelen.