Speel nooit kat en muis als je een muis bent - Ian Walsh

Somali

Kenmerken

somaliUiterlijk

Een Somali is nauw verwant aan de Abessijn. Het is eigenlijk een halflangharige versie van dit ras. Een Somali is gemiddeld van grootte en is een elegante kat die gespierd is van bouw. De kop vormt een gematigde licht geronde wigvorm en gaat over in een elegante nek. De oren zijn alert, groot en gematigd puntig en staan open. De ogen van de Somali zijn amandelvorming, groot, stralend en expressievol. Ze kunnen van goudkleurig tot groen zijn en zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied. De staart is het sierraad van de Somali. Een Somali heeft een stevige, bossige staart van gemiddelde lengte. De staart eindigt in een brede pluim.  Klik op de volgende link wanneer je op zoek bent naar een Somali.  Daar vind je een hobbyfokker in uw regio!

Karakter

Somali’s zijn trotse intelligente katten die veel aandacht vragen. Deze levendige katten willen alles zien wat er in huis gebeurt. Ze houden veel van mensen en willen een hechte band met hun eigenaar. Het zijn geen echte schootkatten. Somali's zijn gevoelige katten die zich niet op hun plaats voelen in een te grote groep. Ze kunnen perfect stemmingen aanvoelen. De Somali is een actieve aanhankelijke en soms wat veeleisende kat!

Geschikt voor op een appartement

Vanwege zijn actieve en nieuwsgierige aard heeft de Somali meedere kamers nodig om binnen en buiten te lopen. Helemaal perfect zou zijn als hij in een beschermde situatie (buitenren, afgeschermde tuin of balkon) naar buiten kan. Opsluiting in kleine ruimte is rampzalig. Een krabpaal en voldoende speelgoed zijn aangeraden.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn

Een Somali kan slecht tegen alleen zijn en voelt spanning enorm aan. Voor een Somali is gezelschap erg belangrijk, dit kan een gezin zijn, een andere kat of een hond.

Verzorging

De Somali heeft een prachtige halflange vacht. Deze is zijdezacht, fijn en dicht ingeplant. De vachtverzorging is eenvouding.  Onder normale omstandigheden is een wekelijkse kambeurt om de losse haren te verwijderen meer dan voldoende. Klitten doet een Somali normaal gesproken niet.