Liefde is je een kater drinken omwille van een poes." - C. Eyckmans

Kat - kitten gewenning

Nuttige tips

kittenWanneer je thuiskomt met je kitten of kat wil elk gezinslid het dier meteen aaien, knuffelen, thuis doen voelen...Toch kan je dit beter niet doen!  Een kat is stressgevoelig en moet kalm begeleid worden in nieuwe situaties. Vermijd de poes strak in de ogen te kijken. Voor een kat is dit een bedreiging, een uitdaging tot strijd.  Hoe lang de aanpassingsperiode zal duren is moeilijk te zeggen. Laat uw kat in de gewenningsperioe geleidelijk aan wennen aan het geluid van uw huis zoals bv de stofzuiger. Geef uw kitten meteen een duidelijke naam en zeg die voortduren als u met haar speelt, aait en eten geeft.

Thuisgekomen geeft u uw kitten eerst een eigen kamertje om tot rust te komen.  U draagt uw kitten in zn draagmandje de kittenkamer binnen en doet het deurtje van het draagmandje open.  Verder doet u niets, u geeft uw kitten de tijd die het nodig heeft om zelf uit zn mandje te komen.  U kunt weggaan uit de kamer en later terug komen of rustig op een stoel gaan zitten en een boek lezen.  U moet in ieder geval niet de hele tijd naar uw kitten zitten kijken.  Wacht rustig tot het diertje naar en komt, dit zal normaal gezien niet lang duren want een jonge kat is nu eenmaal nieuwsgierig.  Gun uw kitten de tijd om aan haar nieuwe omgeving gewoon te geraken en laat niet onmiddellijk iedereen de kamer binnen rennen om haar te knuffelen en met haar te spelen.  Zorg ervoor dat het poesje zich om haar gemak voelt.  Maak geen lawaai, spreek zachtjes en vermijd oogcontact.  Streel uw kitten nog niet direct.  De kamer is voorlopig haar nieuwe thuis.  Zorg ervoor dat alles wat ze nodig heeft daar aanwezig is nl de kattenbak, enkele spoelgoedjes, een slaapplaatsje, en haar eet en drinkbakjes.  Zet na verloop van tijd de kitten even in haar nieuwe kattenbak en in haar mandje.  Zo leert ze al gauw wat de bedoeling ervan is.   

Laat uw kitten eerst vertrouwd raken met u, gewoon door bij hem te zijn.  Als hij naar u toekomt laat hem aan u ruiken.   Vervolgens gaat u hem eten geven in een bakje, daarna laat u eten uit uw hand vallen als hij aan uw hand snuffelt en op geleide van zijn reacties, van wat hij aankan, gaat u rustig het contact uitbreiden: aaien, eerst over zijn kopje, oortjes, rug, flanken, staart, pootjes en als laatste zijn buikje. Gaat dit allemaal goed, dan kunt u uw kitten voorzichtig gaan optillen.

Je kan best 's nachts je katje in een afgesloten kamer laten slapen.  Zorg ervoor dat er geen gevaren aanwezig zijn  zoals loshangende snoeren of giftige planten.  Zorg dat er een kattenbak aanwezig is,  etensbak en wat speeltjes.  Als het kitten miauwt, laat hem dan miauwen.  Hij moet wennen om alleen te slapen.  

Pas als uw kitten helemaal gewend is aan zijn kamertje en zijn huisgenoten(mensen en katten), dan laat u hem langzaam steeds meer ruimtes in het huis verkennen.   Het is belangrijk om hem in  contact te laten komen met alles wat bij het leven bij de mensen hoort: behalve mensen in alle soorten en maten ook aan menselijke geluiden: telefoon, deurbel, stofzuiger, muziek, verkeer etc. Laat uw kitten spelenderwijs kennismaken hiermee. Nodig kinderen uit als u die zelf niet hebt. Zorg dat u voldoende bezoek krijgt om hem te komen bewonderen en hem zodoende kennis te laten maken met verschillende mensen, met de deurbel, met telefoons, met meerdere verschillende stemmen( mannelijk, vrouwelijk, kindergeluiden). Ga gewoon in zijn aanwezigheid stofzuigen, begin dan wel aan de andere kant van de kamer en laat de kamerdeur open, zodat hij kan kiezen of hij weg wil gaan, waarschijnlijk komt hij later wel voorzichtig terug. Laat hem rustig aan alles wennen, waarmee hij in het leven bij u te maken krijgt.

Houd de kat wel minstens drie weken binnen in huis, vooraleer de deur of de ramen naar de tuin open te zetten. Het dier moet eerst al haar geurmerken in huis hebben afgezet, zodat ze het huis kan herkennen als haar thuis.  Ga eerst een paar keer met uw katje naar buiten.  In het begin is het verstandig om de deur open te laten staan als ze naar buiten gaat.  Als ze bang is kan ze terug naar binnen lopen. 

 


kat-kitten1.jpgkat-kitten10.jpgkat-kitten11.jpgkat-kitten12.jpgkat-kitten2.jpgkat-kitten3.jpgkat-kitten4.jpgkat-kitten5.jpgkat-kitten6.jpgkat-kitten7.jpgkat-kitten8.jpgkat-kitten9.jpg