Hoe hard katten ook vechten, er komen kennelijk toch altijd massa's jonge poesjes - Abraham Lincoln

Allergische reacties na insectenbeten

krabben

Allergische reacties bij katten zijn meestal het gevolg van insectenbeten. Binnen een half uur kan flinke zwelling ontstaan. Wordt uw kat benauwd nadat deze naar een bij of een wesp gehapt heeft dan is het zaak geen tijd te verliezen en de dierenarts te waarschuwen.

De allergische reactie die veroorzaakt word door vlooienbeten uiten zich meestal door wondjes aan de staartbasis. Dit zijn geen dringende zaken maar een vlooienbehandeling alleen is vaak niet genoeg om de jeuk weg te nemen.  Meer info hierover vind je op de pg vlooien allergie bij katten

Tips voor allergische reacties na insectenbeten bij katten

  • Controleer of de angel nog in de huid zit van uw kat of kitten.  Als dat zo is, probeer de angel met een pincet te verwijderen.
  • Wrijf eventueel met een doekje over de steekplaats, er is een kans dat de weerhaakjes van de angel in het doekje blijven hangen.
  • Om pijn en zwelling tegen te gaan, kun je een cold pack of een doek die doordrenkt is met koud water en een scheut azijn op de steekplaats houden. Dit zal uw kat ook wat verkoelen.
  • Desinfecteer de steekwond en omgeving. Nadien kan je proberen de wond uit te drukken om gif te verwijderen.
  • Als de bek of keel van uw kat zwelt, het dier benauwd wordt of een zieke indruk maakt, neem contact op met de dierenarts.