Er bestaan maar twee manieren om te ontsnappen uit de triestheid van het bestaan: muziek en katten - Albert Schweitzer

Kattenvoer

Wat eten katten?

kattenvoer

Katten zijn vleeseters.  Maar in de meeste kattenvoeding een laag percentage vlees zit. De brokjes zijn gevuld met granen, waar ze geen voedingsstoffen uit halen. Zoek kattenvoer met een hoog percentage vlees! Dit zijn meestal niet de bekende merken zoals Royal Canin of Wiskas. Kijk achterop de verpakking hoeveel percentage vlees er in de brok zit en vergelijk. Merken met een hoog percentage vlees zijn bijvoorbeeld: Orijen, Acana, Cat Lovers Gold en Taste of the Wild.  Uw dierenarts kan u helpen met info en advies!  De hoeveelheid vind je meestal weergegeven op de achterkant van de verpakking .

 

Brokjes voor kittens

Kittens krijgen de eerste vier tot vijf weken moedermelk bij de moederkat. Voordat de kittens acht weken oud zijn, mogen zij nog geen brokjes wegens verstikkingsgevaar.  Je kunt dan het beste kattenmelk en natvoer combineren.   Tot de kat ongeveer negen maanden is kan je kittenbrokjes geven, hierna kan je het beste overstappen op brokjes voor een volwassen kat. Door het hogere voedingspercentage zijn kittenbrokjes meestal duurder dan brokjes voor volwassen katten. Uw dierenarts kan zorgen voor info en advies!

Een volwassen kat eet het kittenvoer

Volwassen katten kunnen van kittenvoer darmklachten krijgen door de grote hoeveelheid voedingsstoffen.  Zorg ervoor dat de volwassen kat niet bij het kittenvoer kan. Geef je katten gescheiden te eten of zorg ervoor dat de kitten mee leert eten met het eten voor de volwassen kat. Wanneer je voor het laatste kiest, zorg er dan voor dat je 'volledig kattenvoeder' geeft, dit is namelijk ook geschikt voor kittens. Kittenvoer kan je het beste afbouwen wanneer je kat negen maanden oud is. Meng dan steeds meer voer voor volwassen katten door het kittenvoer heen.

Blikvoer

De meeste katten zijn dol op blikvoer of natvoer. Helaas is dit niet altijd gezond voor katten. Blikvoer bestaat voor een groot gedeelte uit water, maar liefst 80%. Daarnaast wordt het door geur- kleur- en smaakstoffen aantrekkelijk gemaakt voor de kat. Katten die alleen blikvoer eten, krijgen voedingsstoffen te kort. Verder krijgen katten sneller tandsteen wanneer zij blikvoer eten. Daarnaast zitten er ongekende dierlijke (vleesafval?)bijproducten in.  Af en toe kan het voeren van blikvoer geen kwaad, maar het is niet goed om het dagelijks te geven. Er zit veel verschil in per merk, lees de ingrediëntenlijst en vergelijk! 

Vers rauw vlees voor de kat

Vers vlees wordt steeds populairder. Katten zijn carnivoren en kunnen prima rauw vers vlees eten. Verder worden er geen schadelijke stoffen of kleur- geur- of smaakstoffen toegevoegd aan rauw vlees. Bang voor ziektes door rauw vlees hoef je niet te zijn, hier kunnen katten prima tegen. Geef je kat alleen nooit varkensvlees. 

Tussendoortjes

De meeste populaire tussendoortjes zijn niet goed voor de gezondheid van uw kat, ze bevatten meestal veel granen, kleur en smaakstoffen.  Geef als tussendoortje een beetje gedroogd vlees.  Pas op met varkenvlees, lever, chocolade en rauw varkensvlees, deze drie kunnen schadelijk zijn voor uw kat.

Water, melk en kattenmelk

De meeste katten drinken weinig water maar zorg toch dat er altijd vers water klaar staat. Zorg ervoor dat het waterbakje een aantal meter van het etensbakje verwijderd is.  Pas op met het geven van melk, sommige katten zijn allergisch voor melk en zijn overgevoelig voor de suiker in de melk. Daarnaast kunnen katten niet goed tegen lactose wat in melk zit. Katten kunnen dit niet verteren waardoor de kat diarree krijgt. In kattenmelk zitten vaak stoffen die niet gezond zijn voor katten. Ook kan je zelf bouillon maken van kip, wat de meeste katten erg lekker vinden. Maak dit niet van bouillonblokjes, want deze zijn veel te zout voor katten.