Wie met katten speelt, weet dat hij gekrabd kan worden - Miguel de Cervantes Saavedra

Haarballen aanpakken 

Haarbal bij katten

kattengras

Haarballen beschrijving:  haarballen zien eruit als een cilindrische (buisvormige) massa haar.  De kat maakt meestal een storende geluid bij het ophoesten van de haarbalHaarballen worden in de maag van uw kat gevormd door haar dat ze ingeslikt hebben tijdens het wassen. Katten zijn niet in staat het haar uit te spugen, omdat hun tongen zijn bedekt met honderden achteruitwijzende weerhaakjes. Deze zorgen ervoor dat het haar niet meer uit de mond van uw kat kan. Een andere reden waarom dit zich voordoet is omdat katten niet in staat zijn haar te verteren.

Meestal is het doorslikken van haar geen probleem voor katten, maar soms worden de haren in de maag verzameld en vormen ze een haarbal. Langharige rassen zijn hier vooral gevoelig voor. Als uw kat incidenteel een haarbal heeft hoeft u zich geen zorgen te maken. Krijgt ze deze echter regelmatig of lijkt ze er serieuze problemen mee te hebben, dan moet u praten met uw dierenarts.  Haarballen kunnen problemen veroorzaken als ze uitharden in de maag en de kat niet in staat is deze te verteren.

Symptomen problemen haarbal bij katten

  • obstipatie harde ontlasting met sporen van haar
  • hoesten of overgeven, met name na het eten
  • gebrek aan interesse in voedsel

Oplossingen

  • Haarbalpasta is een laxerende pasta die haarballen zacht maakt, waardoor ze makkelijker verteerd worden. Je kan dit elke dag preventief 1cm pasta geven.  Om  bestaande haarballen te verwijderen kan je best elke dag 2.5 cm pasta geven gedurende enkele dagen. 
  • Kattengras: de ingeslikte grassprietjes van kattengras vouwen zich om de haarbal.  Dit zorgt voor een snellere afvoer.
  • Paraffine is een vloeibaar medicijn waarvan je kat een soepelere stoelgang krijgt en dat haar ingewanden smeert. Pas het met kleine beetjes toe want een grote hoeveelheid zorgt voor hevige diarree.

Haarballen voorkomen

  • Borstelen: door het borstelen verwijder je de losse haren uit haar vacht.  Zo krijgt ze veel minder haren binnen wanneer ze zichzelf verzorgt.
  • Vochtige doek: houdt ze niet van borstelen en kammen, wrijf dan met een vochtige doek over haar vacht van haar kopje tot aan haar staart. Zo verwijder je veel losse haren. 
  • Aangepaste voeding: geef je kat speciale kattenvoeding tegen haarballen als ze vaak last heeft van haarballen. Deze voeding heeft extra vezels, wat zorgt voor een betere stoelgang.