Een verliefde kater die voor zijn poes een delicatesse meebracht kreeg te horen: 'Schat wat maak je me toch altijd weer zo blij met een dooie mus - Kadé Bruin

Broodfokkers

broodfokkersBroodfokkers zijn malafide fokkers van honden of katten, met het doel zoveel mogelijk geld te verdienen zonder rekening te houden met het welzijn van dieren.  Om zo veel mogelijk winst te maken wordt er gesjoemeld met paspoorten, stambomen vaccinaties.  De katten krijgen niet de nodige aandacht en leven vaak in barre leefomstandigheden.  
 

Download via de volgende link een gepubliceerde lijst imv broodfokkers in België.

Broodfokkers herkennen

  • Een hobbyfokker fokt normaal gezien maar één of maximum twee rassen en heeft daar alleen de volle aandacht voor. Een broodfokker heeft meestal een breed aanbod van verschillende rassen.
  • Een broodfokker zal meestal geen online advertenties plaatsen. We kennen allemaal wel de advertenties van de marktplaats waar kittens worden aangeboden met als omschrijving "in huiselijke sfeer opgegroeid"... Klik altijd even op de advertentie om te zien of de adverteerder meerdere nesten van verschillende rassen aanbiedt. Als dat het geval is, is het meestal een broodfokker.
  • Een broodfokker kan meestal ook de ouderdieren niet tonen.  Als je alleen maar de kitten zelf mag zien en niet de moeder of het nestje zelf moet je allert zijn.  Bij een hobbyfokker die juist een nestje heeft is het moederdier steeds aanwezig.  
  • Een broodfokker heeft meestal ook niet veel kennis over het ras en de achtergrond van het ras.  
  • Een broodfokker kan de dieren meestal ook goedkoper aanbieden dan een hobbyfokker.   Een broodfokker lapt het welzijn van dieren aan zijn laars.
  • Een hobbyfokker steekt veel geld, tijd en liefde in het fokken van zijn dieren.  De dieren worden bij hem gesocialiseerd en zijn papieren zijn in orde.  De ouders worden getest op erfelijke afwijkingen alvorens ermee te fokken en de hond krijgt een stamboom plus een DNA-test mee.  
  • Een hobbyfokker zal constant kittens kunnen aanbieden in tegenstelling tot broodfokkers die snel en goedkoop zoveel mogelijk kittens leveren zoder in te zitten met het welzijn van het moederdier.
  • Een gezonde kitten is altijd schoon, hebben veel ontdekkingsdrang en zijn speels. 
  • Een kitten moet opgevoed worden, geknuffeld en aangehaald worden om een goed huisdier te worden.  Iemand die niet kan uitleggen wat er is gebeurd op gebied van socialisatie heeft onvoldoende kennis ivm het fokken van katten.  De socialisatieperiode duurt tot 14 weken
  • Hobbyfokkers zijn erg geïnteresseerd in de toekomstige eigenaars, ze willen alles weten over de mensen die voor hun kitten gaan zorgen. Ze willen enkel het beste voor deze kittens!