De functie van een kat is zitten en bewonderd worden - Georgina Stickland Gates

Introductie nieuwe kat

nieuwe kat

Kies  voor een rustige introductie van een nieuwe kat. Het duurt misschien een paar dagen, maar het bezorgt iedereen (inclusief jezelf) minder stress. Laat je katten het tempo bepalen: als de nieuwe kat makkelijk geaccepteerd wordt, kun je dit stappenplan redelijk snel doen. Is de aanwezige kat daarentegen wat argwanend, neem dan rustig de tijd voor elke stap. Je kunt dit stappenplan gebruiken als je er een tweede kat bij neemt, maar ook als je al meerdere katten hebt die je aan elkaar wilt voorstellen.

Begin met de nieuwe kat een eigen afgesloten ruimte te geven, bv. een zolder of logeerkamer, met alles wat hij nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, krabpaal en speeltjes. Geef hem vooral ook een paar plekjes waar hij zich kan terugtrekken, maar controleer de kamer eerst goed op mogelijke ontsnappingsroutes. Geef hem bovendien niet de favoriete kamer van je eigen kat, want deze zal het niet waarderen om ‘verbannen’ te worden, ook al is het tijdelijk.

Als eerste stap wrijf je iedere kat langs het kopje met bv. een sok of een washandje. Leg deze in de ruimte van de andere kat. Beloon de kat als hij in de buurt van de sok komt. Ga niet verder voordat de katten niet meer negatief reageren op elkaars geur. Gaan de katten blazen of grommen als ze de sok ruiken, dan kun je er gerust van uit gaan dat je heel veel tijd moet uittrekken voor dit stappenplan!

Als volgende stap laat je de nieuwe kat voorzichtig het huis verkennen. Daartoe kun je het beste de oorspronkelijke kat in een andere ruimte opsluiten en de deur van het verblijf van de kat openzetten, zodat deze op zijn eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Daarna gaat hij terug in zijn eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat de nieuweling op pad is geweest. Ook hier geldt weer: je bepaalt zelf hoe snel je deze stappen doorloopt, afhankelijk van de reactie van de katten. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de katten weer op hun gemak zijn.

Dan wordt het tijd om de katten elkaar te zien. Het is het veiligst om de eerste paar ontmoetingen op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden, zodat ze elkaar niet kunnen verwonden. Houd in het begin liever wat meer ruimte aan dan misschien strikt noodzakelijk is. Zet de deur van de kamer van de nieuwkomer open, maar blijf erbij, het liefst ertussen. Geef beide katten iets lekkers, maar wel op ruime afstand van elkaar. Voorkom dat ze naar elkaar toe rennen en voorkom dat ze gaan grommen. Leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer. Probeer het de dag erna opnieuw. Laat de ontmoetingen niet te lang duren, niet langer dan een paar minuten. Hoe langer je ze bij elkaar laat, hoe groter de kans dat het mis gaat!

Wil je een kitten introduceren bij een volwassen kat, volg dan dezelfde stappen als hierboven beschreven.  Je kunt de introductie waarschijnlijk vrij snel doen, want kittens worden meestal wel wat makkelijker geaccepteerd door volwassen katten. Let er wel op dat je het kitten voldoende afleiding geeft en dat je zelf ook veel met het diertje speelt, zodat je een goede band met het kleintje opbouwt.