Katten hebben negen levens, vlooien tien - B. Walmsh

Kattenbak

Open kattenbak

Een open kattenbak heeft geen deksel met kattendeurtje. Katten vinden open kattenbakken het fijnst. Niet alleen omdat het natuurlijk is, maar ook omdat ze er gemakkelijk in kunnen komen en graven. Echter komt er meer geur van een open kattenbak af dan een dichte kattenbak. Daarom kunt u het beste voor een open kattenbak kiezen als deze buiten of in de schuur komt te staan.

Dichte kattenbak

Een dichte kattenbak heeft grote voordelen binnenshuis. Uw kat kan nooit naast de kattenbak plassen. Doordat er een koolstoffilter in een dichte kattenbak kan worden geplaatst, zijn de geuren minder te merken. Daarom kunt u het beste om binnenshuis voor een dichte kattenbak te kiezen. Een dichte kattenbak heeft een deksel met kattendeurtje. Over het algemeen vinden katten een dichte kattenbak minder fijn dan een open kattenbak. Niet alleen omdat ze geen zicht hebben op wat er zich buiten de kattenbak afspeelt, maar ook vanwege het kattendeurtje.  

Door het gebruik van een kattenbakzak kan je het schoonmaken van de kattenbak vergemakkelijken. Strooi een lepel baking soda in deze zak om geurtjes te neutraliseren.

Zo heeft u het minst mogelijke geurtjes in huis:

  • Kies een dichte kattenbak met koolstoffilter
  • Vervang regelmatig het koolstoffilter minstens 1 x per maand
  • Kies een kattenbakvulling met toegevoegde geurtjes
  • Schep iedere dag de kattenbak uit
  • Maak regelmatig de kattenbak en het schepje goed schoon, bijvoorbeeld javel of bleek.

Tip

Peewee kattenbak met ecologische kattenbakvulling

Scoopfree Kattenbak Ultra Zelfreinigend
De Scoopfree Kattenbak Ultra Zelfreinigend is een wat duurdere electrische bak.  Je stopt de stekker gewoon in het stopcontact en het systeem veegt het vuil zelf op elke keer nadat de kat de bak gebruikt heeft. Als hij klaar is dan reset hij zelf de timer. De uitwerpselen worden in een apart, afgesloten compartiment opgeslagen, dat geen geurtjes doorlaat.  Zo blijft je huiskamer gegarandeerd vrij van vieze geurtjes. Met een prijs van circa € 165 euro is dit een van de duurdere kattenbakken. Voor deze prijs krijg je een bak met kap, maar hij is ook zonder verkrijgbaar voor circa € 150 euro (prijzen voor het laatste gecheckt in 2016).  Hierbij krijg je één kattengritlade met silicaatvulling waar je normaal 1 maand mee moet toekomen.  Daarna moet je dit los kopen. Een hervulling van 3 lades kost €60+. In vergelijking met ander grit is dit behoorlijk duur.

Littermaid LM980
De Littermaid LM980 is een kattenbak uitgerust met sensoren die tien minuten na elk bezoek van de kat een programma afwerkt waarbij de vulling wordt doorgeharkt en de ontlasting in een gesealde zak wordt opgeslagen. Littermaid heeft ook een eigen lijn met kattenbakvulling. Helaas verkoopt Littermaid haar producten niet in Nederland, maar deze zijn wel verkrijgbaar via een Amerikaanse website als Amazon.com.

Litterrobots

De Rolls Royce onder de zelfreinigende kattenbakken. Het apparaat heeft vele functies. Hij is geschikt en veilig voor elk formaat kat, kan met elk soort kattenbakvulling gebruikt worden, helpt te besparen op vulling en geeft zelfs een indicatie wanneer de opvanglade bijna vol is. Ook kun je met een timer instellen hoeveel minuten na een bezoek van de kat je wenst dat het programma start. Voor de Litter-Robot moet je wel nog dieper in uw buidel tasten.