Katten hebben negen levens, vlooien tien - B. Walmsh

Katvriendelijk poetsen

poetsen met kattenDe geurenwereld van de kat ziet er heel anders uit dan die van de mens. Katten voelen zich het prettigst in een ruimte die naar zichzelf ruikt. Hun eigen geur zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Katten brengen om deze reden actief hun eigen geur aan op de meubels, op alle kattenspullen en de medebewoners van het huis. Wanneer er wordt schoongemaakt verwijder je deze geur die voor de kat zo vertrouwd ruikt en geruststellend werkt.

Je doet je kat er dus geen plezier mee door uw huis overdreven te poetsen.  Ook de mandjes van de kat of speelgoedmuisjes kan je beter niet wassen.  Wanneer je een geparfumeerd schoonmaakmiddel gebruikt, breng je een onnatuurlijke en sterke geur aan die de kat vies vindt. Veelgebruikte huishoudelijke luchtverfrissers en desinfectiemiddelen bevatten fenolen en terpenen, die giftig zijn voor katten. Desinfectanten zijn enkel nodig op plekken die gunstig zijn voor bacteriën en virussen zoals de keuken en het toilet.
Volgende poetsmiddelen zijn giftig voor katten: dettol, chloor, keukenazijn, schoonmaakazijn.
Volgende poetsmiddelen zijn veilig voor katten: groene zeep, soda, Biotex groen poeder (sopje van maken).  Method, te koop bij in supermarkten.  Ecover, te koop bij iedere natuurwinkel of in supermarkten.  
Veilig afwasmiddel voor kattenhuishoudens zijn Klok en Neutral. Beide zijn ongeparfumeerd en Klok is daarnaast ook nog eens minder slecht voor het milieu.