Katten hebben negen levens, vlooien tien - B. Walmsh

Kittens opvoeden

kattenopvoedenZorg ervoor dat het kitten van het eerste moment het binnenkomt in het gezin meteen weet dat hij inferieur is ten opzichte van de gezinsleden!
De opvoeding van de kat hangt af van het consequent zijn van de baas. Dus, wat eens mag, mag altijd en wat niet mag, mag nooit.
Is het de bedoeling dat het kitten later meegaat in de auto dan is het belangrijk uw kitten hier op rustige wijze aan te laten wennen anders dan loopt u het risico op een onrustig, jammerende kat. Zet daarom het mandje in de huiskamer, leg er af en toe wat lekkers bij en in en doe er een zacht kleedje in. Al snel zal uw kitten dit gaan zien als zijn veilige plek en het prima vinden om hierin vervoerd te worden.

Socialisatie is belangrijk.

Een heel belangrijke voorwaarde voor de opvoeding van een kitten is, dat hij in het nest al door de verzorgers is gesocialiseerd. Dat wil zeggen, dat hij al heeft kennisgemaakt met allerlei dingen die hij in zijn latere leven zal gaan tegenkomen. Mensen bijvoorbeeld of allerlei huishoudelijke apparaten met de daarbij behorende geluiden. Zou een kitten de eerste zeven weken van zijn leven nergens kennis mee maken en alleen de mensen zien die hem zijn eten brengen en verzorgen, dan is het heel moeilijk of misschien wel onmogelijk om er een fijne huisgenoot van te maken.

 

Kies een naam

Kies een duidelijke roepnaam voor uw katje en laat hem hier snel aan wennen. Noem de naam steeds als u hem aait of met hem speelt. Op deze manier gaat het kitten de naam met zichzelf in verband brengen en erop reageren door zijn aandacht op u te richten als u de naam noemt.

 

Zindelijk maken

Zodra het kitten binnen is, zet u hem meteen op de kattenbak. Vanaf die plaats laten we hem zelf het huis verkennen. Op die manier vindt het kitten de weg naar de bak gemakkelijker terug. Neem bij degene waar u de kat vandaan haalt wat gebruikte kattenbakvulling mee. De geur is voor het kitten vertrouwd en zal er voor zorgen dat het kitten de bak kan vinden en gebruikt. Zorg er voor dat de bak op een bereikbare plaats staat voor de kat, evenals zijn eten en drinken.

 

Negeren van angstig gedrag

Negeren van angstgedrag is het beste. Als u niet reageert op angstig gedrag, dan zal het kitten uw voorbeeld overnemen en onverwachte gebeurtenissen als normaal onderdeel van zijn leventje beschouwen. De invloed van de omgeving van het kitten zal het uiteindelijke karakter en gedrag van uw kat voor een heel groot deel vormen. De opvoeding door de moederpoes en hoe de verzorger met de kittens omging spelen hierbij een belangrijke rol. Ook u als nieuwe eigenaar draagt uw steentje bij. De omgeving waar het kitten verder in opgroeit en uw eigen karakter zijn bepalend voor de karakterontwikkeling van uw kat.

 

Huisregels

Als je niet wilt dat je kat aan de stoel of bank krabt, in de gordijnen klimt of op je aanrecht en eettafel springt, moet je hem de huisregels leren gehoorzamen. Een plotseling hard geluid zoals in je handen klappen of met iets rammelen werkt meestal. Een waterpistooltje of een plantenspuit kan ook een uitkomst bieden. U doet dit terwijl u druk bezig bent met iets anders zodat de poes u niet verdenkt. Een krabpaal voorkomt dat uw kat aan alles en nog wat zijn nagels scherpt. Verveling kan ook een oorzaak van wangedrag zijn. Zorg dat je altijd voldoende speeltjes in de buurt hebt waarmee je je kat kan afleiden.

 


kat-kitten1.jpgkat-kitten10.jpgkat-kitten11.jpgkat-kitten12.jpgkat-kitten2.jpgkat-kitten3.jpgkat-kitten4.jpgkat-kitten5.jpgkat-kitten6.jpgkat-kitten7.jpgkat-kitten8.jpgkat-kitten9.jpg