Een verliefde kater die voor zijn poes een delicatesse meebracht kreeg te horen: 'Schat wat maak je me toch altijd weer zo blij met een dooie mus - Kadé Bruin

Vaccinatie kittens

Basis vaccinaties

kitten

De basisvaccinatie van een kitten bestaat uit 2 vaccinatie. Deze worden gegeven op de leeftijd van 9 en 12 weken. Uw kitten wordt dan gevaccineerd kattenziekte en niesziekte en eventueel leucose  voor buitenkatten.  Dit geeft een optimale immuniteit tegen deze virussen. Daarna wordt deze enting jaarlijks herhaald. Uw dierenarts kan u helpen met info en advies over de vaccintaties!

Kattenziekte
Kattenziekte is een ernstige ziekte met dodelijke afloop. Dit virus geeft vaak problemen bij jonge katten. Deze ziekte gaat gepaard met verminderde afweer, koorts, braken en diarree.

Niesziekte
Niesziekte is een vervelende ziekte. Je kunt het beter als niesziekte-complex omschrijven. Het zijn meerdere virussen die dit kunnen veroorzaken. Bij deze aandoening is er sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en voorkomen is beter.

Feline Leukemie Virus of Leucose
Leucose inenting wordt geadviseerd bij de buitenkatten.  Direct contact met andere katten is noodzakelijk om deze ziekte te verkrijgen (vechten, elkaar likken, via speeksel, bloed, urine, …)

FIV of kattenaids
Inenting tegen kattenaids wordt vooral aangeraden bij buitenkatten.  FIV (Feline Immunodeficiency Virus) tast de afweercellen van het lichaam aan.  Hierdoor wordt de algemene afweer van de kat verminderd.  FIV kan alleen de kat ziek maken en niet de mens. Het virus kan worden overgebracht via vecht- en bijtwonden. Kittens kunnen tijdens de dracht besmet worden wanneer de moederpoes tijdens de dracht besmet wordt met FIV. Ook kunnen kittens met FIV besmet worden via de melk wanneer de moederpoes tijdens de dracht met FIV besmet wordt.

Clamydia en Bordetella
Chlamydia-virus zit niet standaard in het niesziektevaccin. Het is vooral belangrijk als uw kitten of kat naar een pension gaat. Ook is er een vaccin tegen de Bordetella Bronchiceptica bacterie. Deze bacterie komt vaak voor in combinatie met niesziekte-complex. Het is belangrijk om dit te geven wanneer uw kitten of kat naar een pension gaat of veel buiten in contact komt met andere katten en honden.

Rabies
Als uw kitten of kat naar het buitenland gaat is een rabiësenting vereist (samen met chip en europees paspoort). Dit mag vanaf de leeftijd van 3 maanden.