Een kat komt als je ze roept, tenzij ze wat beters te doen heeft - Alfred Adler

Verhuizen met uw kat 

Voorbereiding

Verhuizen

Een verhuizing kan veel stress verooraken bij katten.  Niet iedere kat zal er evenveel last van hebben.  Katten die sterk aan hun eigenaar gebonden zijn zullen verhuizen waarschijnlijk minder erg vinden dan katten die minder gehecht zijn aan de eigenaar maar meer gehecht zijn aan hun omgeving.  Een goede voorbereiding is een must!  Zorg dat uw kat zich comfortabel voelt in de transportbench.  Dit kan u doen door met uw kat te spelen bij en in de bench.  Je kan er ook enkele kattenbrokjes in de bench leggen.  Begin ruime tijd van tevoren met dit gewenningsproces van de bench.  Vergeet ook niet om uw adreswijziging door te geven aan de databank waar uw chip is geregistreerd. 

De dag van de verhuis

Sluit voor de aankomst van de verhuiswagen uw kat op in een van de kamers, bijvoorbeeld de slaapkamer. Zet in deze slaapkamer de transportbench, een krabpaal, een mandje om te slapen, een voedingsbakje, een waterbakje en een kattenbak. Hou deze slaapkamer goed op slot en hang een briefje aan de deur om te verwittigen dat de deur best dicht blijft zodat uw kat rustig in zijn eigen comfortzone kan blijven. Verhuis de meubels van deze slaapkamer als laatste. Zet uw kat voor u met de verhuis van deze slaapkamer begint in de bench en zet deze al in de auto.

De nieuwe woning

Bij aankomst in de nieuwe woning maak je eerst de slaapkamer in orde waar je uw kat in kan onderbrengen door de meubels uit de oude slaapkamer op deze nieuwe plek te zetten.  Zet in deze slaapkamer ook weer de bench, een krabpaal, een mandje om te slapen, een voedingsbakje, een waterbakje en een kattenbak.  Het is prettig voor uw kat als er in het begin iemand van het gezin bij hem kan blijven terwijl hij de nieuwe omgeving verkent.

Als de verhuis achter de rug is zet je gewoon de deur van de slaapkamer op en zodat uw kat kamer voor kamer kennis kan maken met de rest van uw huis.  Blijf zelf rustig en kalm, en straal die rust uit op uw kat.  Speel met hem en geef hem heel veel aandacht.  

Controleer zeker of in het begin al de buitendeuren en ramen goed zijn afgesloten. 

Een binnenkat is erg gevoelig voor veranderingen en kat door de verhuis erg van streek geraken. 

Een buitenkat kan je best enkele weken binnen houden om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.  Zorg er voor dat uw kat een halsbandje draagt (een halsbandje met uw naam, adres en telefoonnummer).  Laat uw kat geleidelijk kennis maken met de buitenomgeving en ga in het begin mee met uw kat de tuin in.  Ze de deur open zodat uw kat uit eigen beweging de tuin kan verkennen maar ook terug binnen kan als hij zich niet prettig voelt. 

Til uw kat nooit op en draag hem niet naar buiten, laat hem zelf kiezen of hij buiten wilt of niet.

Als uw andere katten ziet in uw nieuwe tuin jaag die dan in het begin zeker weg.  Uw kat kan in het begin wel wat hulp gebruiken bij het veroveren van een nieuw eigen territorium