Katten hebben negen levens, vlooien tien - B. Walmsh

Sterilisatie - castratie

sterilisatie

Sinds 1 september 2012 moeten alle katten die in de Belgische asielen worden binnengebracht gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden voor ze ter adoptie worden aangeboden. Deze maatregel is inmiddels uitgebreid.  Wie een kat wil verkopen of weggeven, moet er vanaf 1 september 2014 voor zorgen dat het dier gesteriliseerd is wanneer ze een nieuw baasje krijgen.
 

 

 

 Door sterilisatie of castratie zal uw kat een leuker gezinslid worden.  Katten zijn nadien gemakkelijker in de omgang met mensen maar ook met katten.  Krolse poezen zijn in huis bijna niet te houden en kunnen erg luidruchtig zijn. Gesteriliseerde katten hebben ook minder gezondheidsproblemen.  U hoeft niet meer bang te zijn voor baarmoederontstekingen of melkklierkanker. Als uw kat gesteriliseerd wordt voor de eerste krolsheid wordt het risico tot deze aandoeningen tot nul gereduceerd.  

Ongecastreede katers beginnen te sproeien in huis wat een zeer onaangename lucht verspreidt.  Katers die niet gecastreerd zijn zijn echte vechtersjassen, die regelmatig gehavend thuis komen. Na castratie is dit probleem veel minder omdat ze veel minder last hebben van territoriumdrang dan.  De adviesleeftijd voor sterilisatie en castratie is tussen de 6 en de 9 maanden. Zowel sterilisatie als castratie zijn standaardingrepen die onder gehele narcose gebeuren bij uw dierenarts.  Uw kat kan al de zelfde dag weer terug naar huis.