Hoe hard katten ook vechten, er komen kennelijk toch altijd massa's jonge poesjes - Abraham Lincoln

Vachtverzorging

vachtverzorging

Vachtverzorging?  Je kan er best zo vroeg mogelijk mee beginnen zodat je kat er gewoon aan geraakt?  Katten kunnen zichzelf prima schoon houden. Toch moeten ze soms geholpen worden?  De vachtverzorging kan ook een moment van quality time worden tussen de kat en z'n baasje. 

 

Kammen en borstelen

Borstel uw kat in één richting, van de kop af naar de staart toe. Borstel steeds rustig en voorzichtig zodat ook de kat kan genieten van het borstelen.
Borstel of kam niet elke dag maar beperk dit tot één keer per week voor kortharige katten twee keer per week voor langharige katten.  Teveel borstelen of kammen kan de vacht uit zijn evenwicht halen waardoor uw kat nog meer haar gaat verliezen.    Wanneer je de vacht met rust laat, vallen er tijdens de rui geleidelijk haren uit en wordt de vacht winter of zomerklaar.  Een vochtige microvezel doek werk ook prima en neemt alle loszittende haren mee.  Deze kan in de zomer ook erg verfrissend zijn.  
Wanneer er klitten zijn in de vacht van de kat kan ze moeilijker bij de huid, waardoor die niet langer gewassen wordt en er zich letsels kunnen vormen die kunnen infecteren. Deze klitten of knopen komen vaak voor achter de oren, in de okselholte, de nek en in de liezen. Verwijder deze klitten met een schaartje of een tondeuse.   Gebruik best een grove kam of borstel.  

Wassen van de vacht

Katten wassen zich regelmatig en slaan dan geen enkel plaatsje over op hun lichaam. Ze gebruiken bij het wassen vooral hun ruwe tong en hun voorpoten. Als het warm is zullen katten zich vaker wassen. Het speeksel zorgt ervoor dat de vacht koel blijft.  Je wast je kat met kattenshampoo alleen wanneer ze zich door ouderdom of ziekte niet meer wast of wanneer de kat extreem vuil is. Overvloedig gebruik van kattenshampoo kan de natuurlijke balans van de vacht verstoren. Uw dierenarts zal u graag adviseren over hoe u uw kat kunt wassen en zal u daarnaast een speciale kattenshampoo aanbevelen.

Badtijd

 • Borstel allereerst grondig de vacht van uw kat om zo van de knopen af te raken. Dit zal het krimpen van de knopen in het water voorkomen.
 • Zorg dat iemand u kan helpen om de kat vast te houden terwijl de andere de kat wast en afspoelt
 • Wanneer u uw kat in bad wilt wassen, laat het water dan alvast lopen voordat u uw kat in de badkuip zet. Hoe minder lawaai  hoe beter.
 • Vul het bad net hoog genoeg tot het water de buik van uw kat bereikt. Doe dit op voorhand.
 • Controleert of het water niet te heet is.
 • U hoeft geen gebruik te maken van een badkuip - een aantal kommen zullen het net zo goed doen.
 • Sluit de deur van de badkamer
 • Leg uw kat vervolgens zachtjes in het water, houdt constant fysiek contact en stel haar met wat sussende woordjes gerust.
 • Maak de vacht voorzichtig nat door middel van een kopje of een natte washand
 • Giet het water niet direct over het hoofd van uw kat en probeer haar ook niet onder te dompelen.
 • Zodra u begint met wassen kan uw kat gaan janken.  Dit is volstrekt normaal.  Uw kat maakt is alleen een beetje nerveus.
 • Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht, wees voorzichtig rondom het gezicht, oren en ogen. Spoel de vacht grondig uit wanneer u klaar bent met het inzepen, want achtergebleven zeep kan haar huid irriteren.
 • Als u gebruik maakt van een afneembare douchekop om uw kat te spoelen, blijf dan dicht bij haar lichaam om zo lawaai en stuifwolken te voorkomen.

ikzoekeenkat2.jpgikzoekeenkat3.jpgikzoekeenkat5.jpgikzoekeenkat7.jpgkatten2.jpgkatten3.jpgkatten4.jpgkatten5.jpgraskatten4.jpgraskatten5.jpgraskatten6.jpgraskatten7.jpg