Speel nooit kat en muis als je een muis bent - Ian Walsh

Aanrijding bij katten

aanrijdingAangereden katten kunt u na eventuele stabilisatie het beste direct door de dierenarts laten nakijken. Ook al lijkt het mee te vallen. Sommige verwondingen kunnen in een later stadium pas goed zichtbaar worden.

 

 

Tips bij een aanrijding

 • Als uw kat betrokken is bij een aanrijding, blijf dan zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen
 • Let op uw eigen veiligheid na een aanrijding, katten kunnen van de pijn of schrik onverwachts bijten of uithalen.
 • Probeert u de kat niet onnodig te verplaatsen, dit kan tot ernstiger trauma leiden.
 • Controleer bij een aanrijding steeds de hartslag van uw kat, de ademhaling en op grote bloedingen. Deze verhelpen voor vervoer naar de dierenarts kan levensreddend zijn.
 • Bij een hartstilstand
  Leg het dier op de zij en u pakt met de hand om de borstkast heen. Knijp de borstkas in gedurende halve seconde en laat dan los. Herhaal dit 60x per minuut gedurende 2 minuten. Controleer de hartslag.
 • Bij een ademstilstand
  Zorg er eerst voor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen kunstmatig beademen. Dit doet u door de kop in gestrekte positie te leggen, de bek te sluiten en de lippen goed over de onderlippen te vouwen. Dan kunt u door de neus beademen (denk aan uw veiligheid!). 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen.
 • Bij slagaderlijke bloedingen
  Deze kunt u stelpen door stevig te drukken met een stuk schone stof . Indien dat onvoldoende is, kunt u ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de straartbasis, de liezen, de oksels en de hals. Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.

Wat te doen met aangereden dieren

Vind je een aangereden kat langs de weg doe je er best aan om hiervoor de politie op te bellen. Is de kat gechipt kan de eigenaar teruggevonden worden aan de hand van deze chip. Is het een zwerfkat zal de politie meestal beroep doen op een asiel om verdere stappen te ondernemen.

Denk er aan als je op eigen initiatief met het gewonde dier naar de dierenarts of dierenkliniek gaat, jijzelf meestal zult moeten opdraaien voor de kosten.  Indien het niet om uw eigen kat gaat bel je best politie.