De functie van een kat is zitten en bewonderd worden - Georgina Stickland Gates

Angst en stress

Behandelingen van angst en stress

angstenstressAngst en stress bij katten komt frequent voor. Katten kunnen zich door harde geluiden en vreemde geuren, die door mensen als normaal ervaren worden, ernstig bedreigd voelen. Dan gaan ze onder de bank kruipen, op de kast springen, in de gordijnen hangen, door het raam proberen te springen, niet naar buiten durven of juist in paniek wegrennen als de kat eenmaal buiten is. De paniek kan zeer groot zijn en is zeker geen aanstellerij. 

 

Angst afleren

Uw kan uw kat van zijn angst en stress afhelpen met behulp van gedragstraining. Dit is niet eenvoudig en het kost tijd. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Gedragstraining

Om uw kat te laten wennen aan de geluiden waar hij bang voor is, kunt u beginnen met een gedragstraining met een CD met vuurwerkgeluiden bijvoorbeeld. Deze dient u in het begin heel zacht af te spelen (zodat de kat er niet van schrikt) terwijl u met het dier speelt of iets lekkers aanbiedt. Naarmate de training vordert, voert u het volume op, waarbij u altijd onder het niveau moet blijven waarbij uw dier angst gaat vertonen! Het duurt een aantal weken tot maanden voor de kat zover is dat hij van volle geluidssterkte niet meer opkijkt.

Medicatie

Feliway is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium als veilig te markeren. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken geeft Feliway een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de kat zijn omgeving. Hierdoor kunnen de feromonen worden gebruikt om katten zich prettig te laten voelen en ze gerust te stellen wanneer ze geconfronteerd worden met bijvoorbeeld vuurwerk.  Je kan steeds terecht bij uw dierenarts voor extra informatie!